Dynia pieczona z malinami i kruszonką (1 porcja)
1 plaster dyni obranej ze skórki (100 g)
Garstka malin świeżych lub mrożonych
1 łyżeczka masła (5 g)
2 łyżeczki cukru brązowego (10 g)
3 łyżeczki mąki (15 g)
Z cukru, mąki, masła zrobić kruszonkę. Dynię pokroić w kostkę i ułożyć na pergaminie lub w kokilkach ceramicznych. Piec przez ok. 10 min. W temp. 160 stopni C. Następnie przełożyć do dalszego pieczenia z pergaminu do ceramicznych kokilek, położyć maliny i kruszonkę. Zapiekać jeszcze ok. 10-15 min.
Zupa krem pomarańczowo dyniowy (1 porcja)
Grubszy plaster dyni obranej i pokrojonej w kostkę (100 g)
½ małej cebuli (25 g)
1 łyżeczka oleju rzepakowego 5 g
½ marchwi obranej (50 g)
½ pomarańczy 120 g
2 cm świeżego obranego korzenia imbiru
1 łyżka łatków migdałowych 10 g
Do smaku kolendra, kardamon, kozieradka
Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać 1-1,5 szkl. wody, pokrojone marchew i dynię i gotować do miękkości. Przed końcem gotowania dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir i zmiksować na zupę krem. Posypać prażonymi pestkami migdałów.
Dodaj komentarz