Dynia – sezon jesienny

drukuj
Dynia warzywo bogate w łatwoprzyswajalne węglowodany- dlatego z powodzeniem może zastapić dzieciom słodycze- można ją przygotować w postaci pieczonej, jako składnik musów, zup krem, past do pieczywa czy ciasta. Zawiera znaczne ilości β-karotenu, wit. E, potasu, dlatego można nią wzbogacić dietę dodając do dań obiadowych czy deserów

Dynia pieczona z malinami i kruszonką  (1 porcja)

 

1 plaster dyni obranej ze skórki (100 g)

Garstka malin świeżych lub mrożonych

1 łyżeczka masła (5 g)

2 łyżeczki cukru brązowego (10 g)

3 łyżeczki mąki (15 g)

Z cukru, mąki, masła zrobić kruszonkę. Dynię pokroić w kostkę i ułożyć na pergaminie lub w kokilkach ceramicznych. Piec przez ok. 10 min. W temp. 160 stopni C. Następnie przełożyć do dalszego pieczenia z pergaminu do ceramicznych kokilek, położyć maliny i kruszonkę. Zapiekać jeszcze ok. 10-15 min.

Zupa krem pomarańczowo dyniowy (1 porcja)

Grubszy plaster dyni obranej i pokrojonej w kostkę (100 g)

½ małej cebuli (25 g)

1 łyżeczka oleju rzepakowego 5 g

½ marchwi obranej (50 g)

½ pomarańczy 120 g

2 cm świeżego obranego korzenia imbiru

1 łyżka łatków migdałowych 10 g

Do smaku kolendra, kardamon, kozieradka

 

Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać 1-1,5 szkl. wody, pokrojone marchew i dynię i gotować do miękkości. Przed końcem gotowania dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir i zmiksować na zupę krem. Posypać prażonymi pestkami migdałów.

Dodano: 2015-02-24

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *