Podwieczorki na lato

drukuj

Podwieczorki na lato

 

Odżywianie powinno zawsze koncentrować się na wykorzystywaniu sezonowych produktów (warzyw i owoców, ziół), które mają największą wartość odżywczą i smakują najlepiej, ponieważ dojrzewają naturalnie, w optymalnych warunkach środowiska. W żłobku podajemy również sezonowe warzywa i owoce, aby nauczyć dzieci rozpoznawać nowe smaki. Kilka propozycji podwieczorków lub II śniadań poniżej.

 Truskawki z kruszonką (1 porcja)


6 truskawek (60 g)

2 łyżeczki masła (10 g)

1 łyżka płatków owsianych (10 g)

½ łyżeczki cukru brązowego (2,5 g)

1 łyżka wiórków kokosowych (6 g)

1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)

Truskawki przekroić na pół i włożyć je na patelnię z roztopionym masłem (1 łyżeczka), dodać cukier (1/2 łyżeczki) i smażyć ok. 5-7 min, aż puszczą sok i połączą się z cukrem. Przełożyć truskawki na talerzyk, a na patelni rozpuścić masło, cukier, wsypać płatki owsiane i wiórki kokosowe, podprażyć cały czas mieszając ok. 5 min., tak aby kruszonka lekko się zarumieniła. Posypać kruszonką truskawki i udekorować jogurtem.


Koktajl różowy z botwinką (1 porcja)obraz2

Kefir naturalny 150 g (2/3 szkl.)

1 łyżeczka koperku (2 g)

Garstka botwinki młodej (20 g)

Kawałek ogórka młodego zielonego (20 g)

½ łyżeczki pestek słonecznika (3 g)

Botwinkę skroić, dobrze opłukać i wstawić do gotowania na ¼ szkl. wody na ok. 5 min, zakwasić sokiem z cytryny. Po ugotowaniu wybrać botwinkę do kefiru, dolać trochę zabarwionej botwinką wody i wymieszać, następnie wkroić koperek, dobrze umytego i sparzonego ze skórką ogórka- w kostkę. Posypać pestkami słonecznika.


obraz3Ciasto drożdżowe (10 porcji)

Mąka orkiszowa typ 750 160 g

Mąka pszenna  typ 450 160 g

2 jajka

½ szkl. Mleka 3,2 % (110 ml)

0,6-1 kg owoców jagodowych (truskawki, porzeczki, agrest)

1 łyżeczka oleju rzepakowego

30 g drożdży

3 łyżki cukru

1 łyżka cukru pudru

Zrobić zaczyn z drożdży, mleka z odrobiną cukru, mąki. Odstawić na 10 min. Do wyrośnięcia. Przykryć bawełnianą ściereczką. Następnie dodawać mąki, wbić jajka, dodać olej, pozostały cukier i wyrobić dobrze ciasto. Ułożyć na wysmarowanej blaszce, położyć opłukane owoce i pozostawić ok. 10 min. Do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 25- 30 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Dodano: 2015-02-24

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *