Podwieczorki na lato
Odżywianie powinno zawsze koncentrować się na wykorzystywaniu sezonowych produktów (warzyw i owoców, ziół), które mają największą wartość odżywczą i smakują najlepiej, ponieważ dojrzewają naturalnie, w optymalnych warunkach środowiska. W żłobku podajemy również sezonowe warzywa i owoce, aby nauczyć dzieci rozpoznawać nowe smaki. Kilka propozycji podwieczorków lub II śniadań poniżej.
Truskawki z kruszonką (1 porcja)
6 truskawek (60 g)
2 łyżeczki masła (10 g)
1 łyżka płatków owsianych (10 g)
½ łyżeczki cukru brązowego (2,5 g)
1 łyżka wiórków kokosowych (6 g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)
Truskawki przekroić na pół i włożyć je na patelnię z roztopionym masłem (1 łyżeczka), dodać cukier (1/2 łyżeczki) i smażyć ok. 5-7 min, aż puszczą sok i połączą się z cukrem. Przełożyć truskawki na talerzyk, a na patelni rozpuścić masło, cukier, wsypać płatki owsiane i wiórki kokosowe, podprażyć cały czas mieszając ok. 5 min., tak aby kruszonka lekko się zarumieniła. Posypać kruszonką truskawki i udekorować jogurtem.
Koktajl różowy z botwinką (1 porcja)
Kefir naturalny 150 g (2/3 szkl.)
1 łyżeczka koperku (2 g)
Garstka botwinki młodej (20 g)
Kawałek ogórka młodego zielonego (20 g)
½ łyżeczki pestek słonecznika (3 g)
Botwinkę skroić, dobrze opłukać i wstawić do gotowania na ¼ szkl. wody na ok. 5 min, zakwasić sokiem z cytryny. Po ugotowaniu wybrać botwinkę do kefiru, dolać trochę zabarwionej botwinką wody i wymieszać, następnie wkroić koperek, dobrze umytego i sparzonego ze skórką ogórka- w kostkę. Posypać pestkami słonecznika.
Mąka orkiszowa typ 750 160 g
Mąka pszenna typ 450 160 g
2 jajka
½ szkl. Mleka 3,2 % (110 ml)
0,6-1 kg owoców jagodowych (truskawki, porzeczki, agrest)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
30 g drożdży
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
Zrobić zaczyn z drożdży, mleka z odrobiną cukru, mąki. Odstawić na 10 min. Do wyrośnięcia. Przykryć bawełnianą ściereczką. Następnie dodawać mąki, wbić jajka, dodać olej, pozostały cukier i wyrobić dobrze ciasto. Ułożyć na wysmarowanej blaszce, położyć opłukane owoce i pozostawić ok. 10 min. Do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 25- 30 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz