Przywiązujemy ogromną wagę do tego, aby posiłki przygotowywane były z nieprzetworzonych i świeżych składników, codziennie dostarczanych do naszej kuchni. Dzienna racja pokarmowa dzieci jest zbilansowana pod względem zawartości energii i poszczególnych składników odżywczych, odpowiednio do wieku w oparciu o aktualne zalecenia ekspertów.
Dbamy o jakość żywienia, ale też o urozmaicenie diety, aby dzieci mogły poznać szereg zdrowych produktów i potraw, co w pełni pozwoli im ukształtować prawidłowe nawyki żywieniowe w przyszłości i zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój.
Zastosowanie pełnej gamy i różnorodności surowców pozwala na pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze.
Stosujemy do wszystkich posiłków dodatek świeżych warzyw i owoców.
Główne posiłki oparte są na pełnoziarnistych produktach zbożowych takich jak kasze, amarantus, komosa ryżowa, ryż pełnoziarnisty, ryż basmati, a także ziemniaki i pieczywo razowe, graham, wieloziarniste.
Możemy poszczycić się zastosowaniem w obu grupach wiekowych (od 20 tygodnia do 1,5 roku oraz 1,5 roku do 2,5 roku) mleka modyfikowanego i produktów mlekozastępczych, które pozwalają na realizację w znacznej mierze zaleceń w zakresie podaży wit. D i wapnia.
Stosujemy różnorodne gatunki mięs i ryb, przygotowujemy je w postaci duszonej z warzywami i w formie zapiekanek, sosów warzywno – mięsnych, dzięki czemu nie tracą na wartości odżywczej, a są dostosowane do możliwości trawiennych dzieci.
Wszystkie desery, budynie, kisiele, musy owocowe, sałatki owocowe przygotowujemy samodzielnie. Pieczemy własne ciasta i ciasteczka z dodatkiem bakalii, sezonowych warzyw lub owoców.
Nasze zaangażowanie w przygotowanie posiłków z dobrej jakości składników powodują, że dzieci chętnie jedzą kolorowe i smaczne posiłki.
Dodaj komentarz