Alternatywa dla białego cukru
Zamiennikiem dla sacharozy stosowanej do wypieków lub słodzenia potraw mogą być substancje słodzące takie jak ksylitol lub erytrytol oraz miód naturalny. Każda z tych substancji ma słodkość zbliżoną do cukru, zatem dla uzyskania takich samych walorów smakowych jej dodatek powinien być w takiej proporcji jak cukier.
Nie należy zapominać, że mimo, iż ksylitol oraz erytrytol nie dostarczają węglowodanów prostych, czyli nie podnoszą kaloryczności posiłków oraz nie wpływają na poziom glukozy we krwi, to należy unikać bardzo dużego i częstego ich dodatku, aby nie przyzwyczajać dziecko wyłącznie do słodkiego smaku. Ponadto nadmierne spożywanie ksylitolu powoduje działanie przeczyszczające.
Miód składa się głównie z fruktozy i glukozy, które oddziałują na poziom glikemii, podnosi więc wartość kaloryczną diety. Jego średnia ilość w dziennej diecie dziecka w 1-3 r. ż nie powinna przekraczać 1 łyżeczki (15 g) ze względu na niekorzystny efekt metaboliczny przy nadmiernie spożywanych ilościach (otyłość, hipertriglicerydemia).
Do osłodzenia potraw takich jak słodkie pasty (twarogowe), domowe wypieki, farsze do naleśników można stosować owoce suszone: daktyle, żurawinę lub morele, które należy wcześniej namoczyć na kilka godzin, a następnie zmiksować na gładką pastę. Dodatek suszonych owoców osłodzi smak, ale i podniesie zawartość błonnika i minerałów w diecie dziecka.